B nagu bariaatriline kirurgia ja Mao pikisuunaline resektsioon ehk Sleeve

Mao pikisuunaline resektsioon (seda on nimetatud ka pikisuunaliseks gastrektoomiaks, parietaalseks gastrektoomiaks, maovähendusoperatsiooniks jne) oli algselt mõeldud ainult esimeseks etapiks kaheosalisest protseduurist. Patsient oleks selle plaani järgi paar päeva hiljem uuesti operatsioonisaali toodud ja teise etapina sooritatud soole möödaviimise lõikus. Siiski leiti, et patsiendid, kellele on juba tehtud pikisuunalise resektsiooni osa protseduurist, kaotasid ka ilma plaanitava teise protseduurita rohkesti kaalu. Paljud maailma kaalulangetamiskeskused hakkasid seda operatsiooni läbi viima ning mao pikisuunalisest resektsioonist sai pideva kaalulangetamise abivahend. Pärast seda, kui algupärast operatsioonimeetodit veidi kohandati, on kaalulanguse tulemused veelgi paremad kui esialgse protseduuri puhul.

Mao pikisuunaline resektsioon põhjustab kaalulangust ligikaudu samal printsiibil kui teised kaks tuntud kaalukaotuslõikust – piirates manustatava toidu hulka, nii et patsiendil saab rutem „kõht täis”. Kuna eemaldatakse umbes 80% maost, on see meetod selgelt tõkestav. Kuna sooltega midagi ei tehta, ei ole ka ohtu, et organismil jääb osa toitaineid omastamata. Mao pikisuunaline resektsioon viiakse läbi võimalikult väheinvasiivse tehnikaga ning see on suurepärane alternatiiv teistele väljakujunenud laparoskoopilistele maovähendusoperatsioonidele või maobandaaži paigaldamisele. Seda võib kasutada igal patsiendil, kes bariaatriliseks lõikuseks sobib, ning ka osal patsientidel, kel on vaja kaotada väiksem hulk kaalu, kuid kes ei sobi maost möödajuhtivaks protseduuriks.

Kuidas maoresektsioon töötab?
See protseduur tagab kaalulaotuse tänu puhtalt tänu mao vähendanud mahule ja varasemale küllastustundele (kõht saab täis väiksemast toidukogusest). Magu tehakse väiksemaks seda vertikaalsuunas jagades ja eemaldades 60–80% selle mahust. Protseduur ei ole tagasipööratav. Mao järelejäänud osa on banaanikujuline ning mahutab umbes 100 grammi toitu. Eesmärk on säilitada mao funktsionaalsus, aga drastiliselt vähendada selle mahtu. Võrreldes omavahel mao pikisuunalist resektsiooni ning maost möödajuhtivat operatsiooni Roux’ järgi, tekitab möödajuhtimine sarnase piiratuse efekti, aga samas võib tekkida dumping-sündroom, mis toob kaasa kõhuärritust, kui olete söönud magusat või kontsentreeritud süsivesikuid; maoresektsioon seda ei põhjusta. Lisaks saab Roux’ protseduuri puhul vajadusel seedetrakti taastada. Maobandaaži ja resektsiooni võrdluses aga tuleb esimese puhul kasutada plastpolümeerist lisaseadet, mis maomahtu füüsiliselt piirab, samas kui resektsiooni puhul ei panda organismi ühtki võõrkeha.

Oluline on meelde jätta, et protseduuriga ei kaasne soolte ümbersuunamist ning seetõttu välditakse pikaajalisi komplikatsioone nagu maohaavandid, halvast toitainete imendumisest tingitud vitamiinidefitsiit ja soolesulgused. Ning kuigi patsiendid on teatanud, et näljatunne ja isud kipuvad aeglaselt naasma, avaldas dr Himpens Belgiast 2006. aastal olulise uurimuse, mis tõestas, et isegi kolm aastat pärast pikisuunalist resektsiooni on patsientide isud palju väiksemad kui pärast maopaela paigaldust ning paljud patsiendid kaotasid rohkem kaalu.
Kõige olulisem on pikisuunalise resektsiooni puhul teada, et see on tõestatult üsna turvaline operatsioon ning üsna efektiivne inimestel, kel on vaja kaotada vähem kui 50 kg. Seega on see turvalisem ja efektiivsem neile, kelle KMI on väiksem.

Oodatav kaalulangus
Tulemused varsti pärast mao pikisuunalist resektsiooni näitavad, et patsiendid võivad oodata 60 kuni 70% ülekaalu kadumist kahe aasta jooksul pärast protseduuri. Pikaajalised uuringutulemused ei ole veel saadaval. Kui kaalukaotus pärast resektsiooni on ebapiisav, võib lisaks sooritada malabsorbtiivse protseduuri, näiteks biliopankreaatilise diversiooni ja duodeenumit väljalülitava operatsiooni, et kaalukaotust tõhustada.

The Health Clinicus viib personaaltreener iga bariaatrilise kirurgia patsiendiga läbi lühikese treeningsessiooni ning selle järgi paneb igale patsiendile kokku personaalse treening- ja dieedikava, mis on vajalik, et kaalukaotus pärast protseduuri jätkuks ning elu oleks rõõmsam ja tervem. Kui seda kava järjepidevalt järgida, ei ole Teil tõenäoliselt enam kunagi vaja kaalukaotamislõikust ette võtta.

Millised patsiendid võiksid kaaluda resektsiooni?
• See on üks võimalus patsientidele, kes on mures maost möödaviivate ja peensoolest ümbersuunavate lõikuste pikaajaliste mõjude pärast: nt soolesulgused, haavandid, aneemia, osteoporoos, proteiini- ja vitamiinipuudus.
• See on piirav kaalulangetamise võimalus patsientidele, kellele ei meeldi mõte meditsiiniliseadmest nende kehas, mida maobandaaž parandamatult tähendab.
• See on kirurgiline kaalu langetamise võimalus patsientidele, kel on terviseprobleeme või muid meditsiinilisi vastunäidustusi, mis ei lase neil ette võtte teist tüüpi bariaatrilisi lõikusi: nt aneemia, Crohni tõbi, põletikuvastaste ravimite kasutamine või juba läbitud suured operatsioonid.
• See on uus võimalus maobandaažiga patsientidele, kel on bandaažiga probleeme, kuid kes ei taha läbida möödaviivat operatsiooni.

Pikisuunalise resektsiooni eelised
• Põhjustab kaalulangust, piirates manustatava toidu kogust, mida korraga saab süüa.
• Vähendab näljatunnet, sest eemaldatakse see osa maost, mis toodab nälga põhjustavat hoseermooni.
• Seedimine toimub normaalselt, sest seedesüsteemi ei muudeta.
• See ei mõjuta malabsorbatsiooni või toitainete defitsiiti, sest peensool jäetakse puutumata.
• Haavandid tekivad vähema tõenäosusega kui möödaviiva lõikuse puhul.
• Dumping-sündroomi tõenäoliselt ei teki, sest pääs peensoolde jääb puutumata
• See ei ole nii keeruline protseduur kui maost maost möödaviiv ja peensoolest ümbersuunav lõikus või biliopankreaatiline diversioon ja duodeenumit väljalülitav operatsioon.
• Tavaliselt saab seda teha haiguslikult rasvunud patsientidel laparoskoopia teel.
• Kehasse ei paigaldata maobandaaži.
• Ei ole vaja hilisemat kohandamist või täitmist nagu maobandaaži puhul.
• Kui on vaja kaalulangust suurendada, saab hiljem sooritada möödaviiva lõikuse või biliopankreaatilise diversiooni ja duodeenumit väljalülitava operatsiooni.
• Ainuüksi selle protseduuriga on võimalik kaotada 60 kuni 70% ülekaalust kahe aastaga.

Pikisuunalise resektsiooni miinused
• Kuna protseduur põhineb ainult maomahu piiramisel, on suurem tõenäosus ebapiisavaks kaalukaotuseks ja hilisemaks kaalutõusuks kui möödajuhtivate lõikuste puhul.
• Aja jooksul võib väiksem magu välja venida (sama võib juhtuda ka möödaviiva lõikuse puhul).
• Kuigi mao pikisuunaline resektsioon aitab hoida kontrolli all nälga ja piirata korraga söödava toidu hulka, ei toimu kaalukaotust ilma tervisliku ja vähekalorse dieedi ning regulaarsete treeninguteta (sama kehtib ka teiste puhtalt maomahu piiramisel põhinevate meetodite kohta nagu maobandaaž).
• Kui protseduur viiakse läbi ühe osana kaheosalisest operatsioonist, peab pärast sooritama veel teise lõikuse, näiteks biliopankreaatilise diversiooni ja duodeenumit väljalülitava operatsiooni.
• Lõikus ei ole tagasipööratav, sest eemaldatud maoosa on jäädavalt kadunud.
• Maole asetatud klambrid võivad põhjustada lekkeid või veritsust.
• Kõik lõikused kujutavad endast teatud riski, sealhulgas verejooksud, trombide teke, infektsioonid, kopsupõletik ja muud komplikatsioonid.
• Kaalulanguse kaugtulemuste kohta on veel avaldatud vähe andmeid.

Juhised dieediks
Mao pikiresektsioon piirab toidu hulka, mida korraga saate süüa, aga see ei takista teil valimast oma dieeti igasuguseid sööke, sest seedesüsteem töötab endiselt. Patsient peab omaks võtma tervisliku toitumise põhimõtted ning aktiivse elustiili, mis aitavad kaalulangusele kaasa.

Järgmised kuus reeglit on söömisel väga olulised.
Sööge ainult väikeseid koguseid: mao mahutavus on muutunud, seega peab muutuma ka söödava toidu kogus. Sellele vaatamata pole kerge õigel ajal söömist lõpetada. Mida väikeste koguste all silmas peame? Näiteks üks viil leiba hommikusöögiks või kaks kartulit ja väike tükk kala lõunaks.
Mäluge hoolega ning neelake ainult korralikult peenestatud toitu: vajate närimiseks rohkem aega ning kõiki toite ei olegi võimalik hästi läbi närida. Ebasobivate toitude nimekirjast leiate toidud, mida ei ole tavaliselt lihtne närida.
Ärge sööge ja jooge korraga: vähenenud maomahu tõttu ei saa Te enam korraga manustada vedelikku ja toitu. Päevas oleks soovitatav juua 2-3 liitrit vedelikku. On parem juua söögiaegade vahel või enne sööki.
Ärge heitke pärast sööki pikali ega puhake: horisontaalasendis on refluks (oksendamine) kergem tekkima. Samuti püsib toit kauem mao eesmises osas ning see võib tekitada ebamugavust.
Sööge viis korda päevas: see on oluline, sest kui sööte ainult paar-kolm korda päevas, ei ole võimalik süüa mitmekesist toitu. Aga kuna saate süüa ainult väikesed portsjoneid, ei saa Te piisavalt proteiine, mineraale ja vitamiine. Peale selle on viis korda päevas süües vähem tõenäoline, et Teid haaravad äkilised näljasööstud, mille jooksul võite oma uued söömisharjumused unustada.
Hoiduge kaloririkastest jookidest: meie kogemuste põhjal manustavad paljud liigseid kaloreid karastusjookidest, kakaost ja piimakokteilidest. Pärast operatsiooni võite sama teha, nii et mõelge enne hoolikalt, kui kõrge kalorisisaldusega jooki joote. Manustatavaid vedelikke võiks olla mitut tüüpi, nende seas kohv ja tee, lahjendatud puu- ja juurviljamahl, kerged kunstlike magusainetega joogid, rasvavaene piim ning gaasita mineraalvesi.

KASUTATUD KIRJANDUS JA TÄNUSÕNAD: http://www.thehealthclinic.eu/est/ulekaalulisuse-ravi/mao-pikisuunaline-resektsioon 
ja http://www.peenemaks.ee/

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Valgurikkad toiduained

K nagu kaalujälgijad ja punktide lugemine.