Valgurikkad toiduained

Viimastel aegadel on dieedipidamise suundumuste pendel vajunud kalorite kokkuarvestamise poole, kuid mitte sinnapoole, kus alati peetaks esmatähtsaks valke. Paljud naised arvavad, et valgurikkad toidud sisaldavad ka rikkalikult kaloreid või teevad paksuks. 

Inimese ööpäevaseks toiduvalgu vajaduseks on 0,8 – 1,0 grammi kehakaalu ühe kilogrammi kohta, mis toidu üldisest energeetilisest väärtusest annab 10 – 15 protsenti. Regulaarselt vastupidavusaladega tegelejail on vastav arv 1,2 – 1,4 ja kiirus – jõualade puhul 1, 4 – 1,7 g / kg. Spordiga tegeleja valguvajaduse suurus oleneb treeningkoormuse mahust, intensiivsusest ja harrastatavast spordialast (http://liigume.ee/sinu-treener/toitumine/tervisesportlase-toitumine/).

Toit peaks sisaldama taimset ja loomset päritolu valku enamvähem võrdses koguses. Kui loomset valku on ülemääraselt, suureneb ka toidu rasvasisaldus, taimse valgu ülekaalu korral langeb aga valgu omastatavus (http://liigume.ee/sinu-treener/toitumine/tervisesportlase-toitumine/).

Nende lõikude järgi, peab olema minu valgu kogus 80 - 100g päevas.

Rasvavabad ja valgurikkad toiduained:

- Kohupiim (mage), piim (madala rasvaprotsendiga), rasvavene juust (alla 30 %);
- Tursk, lest, tuunikala, heeringas, forell;
- Linnuliha;
- Loomaliha, lambaliha, vasikaliha, sealiha (rasvavaba);
- Munavalge;
- Kaunvili – herned, oad, sojaoad;
- Leib, teraviljahelbed;
- Riis;
- Valgukontsentraadid, aminohapped jne.

http://eestibariaatria.ee/?page_id=54
Sellelt lehelt leidsin sellise tabeli:



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

K nagu kaalujälgijad ja punktide lugemine.