Kolmas periood – rohkem kui ÜKS kuu peale operatsioon
Järgnev on võetud http://eestibariaatria.ee/?page_id=54
Enesetunne paraneb veelgi ning
ka liha ja leiva söömine muutub lihtsamaks. Nüüd on võimalik tagasi
pöörduda harjumuspärase menüü juurde. Pidage aga meeles, et Teie
rasvumise põhjuseks olid suures osas valed toitumisharjumused ja
toiduvalikud. Seetõttu järgige eespool antud operatsioonijärgseid
toitumissoovitusi: toit peab olema valgurikas, sisaldama piisavalt
süsivesikuid ja väga mõõdukalt rasvu. Loobuge maiustustest, magusatest
jookidest ja alkoholist. Toitumisharjumuste muutmine võimaldab toituda
tervislikumalt kui enne operatsiooni.
Selle perioodi jooksul võite tunda, et süüa või juua on keerulisem
kui eelnevatel nädalatel. Seda põhjustab mao ja peensoole ühenduskoha
paranemine. Ühenduskohale tekkiv arm pakseneb ja muudab ühenduskoha
kitsamaks. See on ka põhjuseks, miks joogi ja toidu liikumine maost
peensoolde võtab kauem aega. Aja jooksul muutub arm pehmemaks ning jook
ja toit pääsevad kergemini läbi. Pidage meeles, et Teie magu tühjeneb
tahkemat toitu süües aeglasemalt kui vedelamaid toite süües. Seetõttu
saate Te süüa väiksemaid koguseid kui vedelike puhul. Pidage meeles, et
peale bariaatrilist operatsiooni on väga tähtis toidu korralik mälumine
enne neelamist. Muutke oma toidulaud mitmekesisemaks kasutades juba
tekkinud neljanädalast kogemust.
Toitumine kolmandal perioodil
Kui Te talute pehmeid tahkeid toite, võite jätkata harjumuspäraste
tahkete toitudega. Menüüvalikus võiks olla üha enam tahkeid, kuid siiski
kergesti näritavaid toite. Piisavalt pehme on toit mille suudate
kahvliga purustada.
Tahket toitu süües võite Te vähendada oma toidukordasid kolmele
söögikorrale, kuid vähem kui 3 korda päevas süüa ei tohi! Olge oma
söögikordades võimalikult regulaarsed. Toidukordade vahele võite jätta 4
kuni 5 tundi. Võtke igaks söögikorraks aega 20 kuni 30 minutit. Lõigake
toit suutäitele sobivateks tükkideks ning mäluge seda rahulikult. Ärge
laske millelgi (TV, lugemine, telefon) oma tähelepanu söömisest kõrvale
juhtida, keskenduge ainult söömisele.
Pöörake jätkuvalt tähelepanu täiskõhutunde tekkimisele (survetunne
keskel rinnaku taga, rinnakorvi all) ning lõpetage söömine täiskõhutunde
tekkimisel. Ärge sööge kõhtu liiga täis! Sööge ainult kuni
rahulolutunde tekkimiseni. Kui Te sööte kõhu pidevalt liiga täis, venib
magu välja ja seega muutub tehtud operatsioon kasutuks. Pidage meeles,
et söömise põhjuseks on tühi kõht. Ärge näksige päeva jooksul. Pidev
näksimine päeva jooksul vähendab kaalulangust ning on seotud olulise
kaalutõusuga peale operatsiooni.
Alates sellest perioodist kuni esimese aasta lõpuni peaks tarbitavate kalorite hulk olema 900 kuni 1000 kalorit päevas.
Jätkake tarbitava valgukoguse jälgimist. Päevas
tarbitava valgu hulk peaks olema 65 kuni 90 grammi. Igas söögikorras
peaks sisalduma midagi, mis on valgurikas. Jätkake valgurikka toidu
söömist söögikorra alguses. Kuna toidu hulk, mida Te olete peale
operatsiooni võimeline ära sööma, on väike, peate Te keskenduma sellele,
et tarbite toiduga kõigepealt piisavalt palju valke ning alles siis
teisi toiduaineid (puuviljad-juurviljad, täisteratooted). Kui Te olete
kindel, et saate toidust päevaks piisava koguse valke, lõpetage
valgujookide tarbimine.
Katsetage uusi toiduaineid, pidades meeles, et üks uus toit päevas.
Niimoodi saate aru, milline toit ei sobinud menüüsse. Valige söömiseks
tervislikud ja väherasvased toidud, vältige magusat ja kergesti
imenduvaid süsivesikuid (maiustused, valge riis, tavalised jahutooted).
Kasutage söömiseks väikeseid taldrikuid ja tasse ning valmistage oma
toit ise tööle kaasa. Sellega tagate, et sööte täpselt seda, mis on
Teile kasulik ja koguses, mis on Teile sobiv.
Toidud, mida võib olla raske taluda: kõva
või kõhreline liha; punane liha; kondenspiim; täispiim; jäätis; õunad;
viinamarjad; sitke nahaga puuviljad; kuivatatud puuviljad; tugeva naha
ja paljude seemnetega juurviljad; pehme leib, mis võib süües muutuda
nätskeks; puuviljaleib; pähklitükke ja puuvilju sisaldavad
teraviljahelbed; kartulikoored; riis; nuudlid; näts; maiustused;
popkorn; pähklid; tšilli või väga vürtsikad toidud.
Toidud, mida tuleb parima kaalulanguse saavutamiseks piirata või vältida: praetud
või paneeritud lihatooted; praetud munad; šokolaadipiim; kondenspiim;
täispiim; jäätis; lisatud suhkruga puuviljad; praetud või paneeritud
juurviljad; magusad leivad; pärmitaigna saiakesed; sõõrikud;
kulinaariatooted; kiirnuudliroad; kiirtoit; praetud, soolased suupisted;
kõrge rasvasisaldusega kreemsupid.
Kui Te ei talu esialgu harjumuspäraseid tahkeid toite, minge
tagasi pehmemate tahkete toitude juurde ja proovige nädala möödudes
uuesti.
Vedelike tarbimine kolmandal perioodil
Vedelike joomist jätkake samas tempos eelmise perioodiga. Te
vajate vähemalt 1,2-1,5 liitrit vedelikke päevas, et ei tekiks
vedelikupuudust. Kuid ärge jooge vedelikke 30 minutit enne söögiaega
(selleks, et olla kindel, et magu on tühi). Ärge jooge vedelikke
söögikorra ajal (et teha ruumi söögile). Joomine koos söömisega võib
magu liiga kiiresti täita, mis põhjustab kõhuvalu, iiveldust,
oksendamist ja dumping sündroomi. Samuti ärge jooge vedelikke 30
minuti jooksul peale söögikorda (et ennetada toidu liiga kiiret
„uhtumist“ läbi mao), see võib avaldada mõju Teie enesetundele ja
ohutusele peale söömist. Samuti välistage oma menüüst alkohol.
Lubatud on: vesi, suhkruvaba ja gaseerimata maitsestatud vesi, suhkruta tee, veega lahjendatud mahlad.
Vältida tuleks: spordijooke, limonaade või muid gaseeritud jooke, magusaid suhkrustatud jooke.
Füüsiline aktiivsus kolmandal perioodil
Arendage välja tavapärane harjutusprogramm. See on
operatsioonijärgse perioodi õnnestumise seisukohast ülioluline.
Soovitame kõndida iga päev vähemalt 1,5 tundi. Füüsilise koormuse ning
raskuste tõstmise piirang lõppeb 4 nädalat peale operatsiooni.
Treenimine aitab põletada rohkem kaloreid ja ehitada lihast. Füüsiline
aktiivsus ning valgurikas toit vähendavad lihasmassi kaotust. Mida
rohkem lihasmassi Teil on, seda rohkem kaloreid Te põletate. Te kaotate
kaalu kergemini ja trenni tehes ei teki kaalutõusu.
Soovitused edaspidiseks
3-5 regulaarset söögikorda päevas (nö: 3 põhisööki + 2 vahepala).
- Sööge aeglaselt (20 kuni 30 min), hoolikalt mäludes.
- Jälgige toidu koguseid ning pöörake tähelepanu rahulolutunde/täiskõhutunde tekkimisele, vältimaks mao ülevenitust.
- Alates teisest aastast peale operatsiooni peaks Teie eesmärk olema 1200 kuni 2000 kalori tarbimine päevas. Kalorite hulk sõltub jätkuva kaalulanguse vajalikkusest ning Teie aktiivsusest.
- Toitumises keskenduge eelistatult valguvajaduse katmisele, alles siis teised toiduaineid (puuviljad-juurviljad, täisteratooted).
- Vältige toite, mida on raske mäluda, suuri tükke alla neelata ei tohi.
- Vältige suhkrurikkaid ning rasvaseid toiduaineid.
- Jooge päeva jooksul piisaval hulgal vedelikke (rohkem kui 1,2 liitrit), jooge toidukordadest eraldi (vahe vähemalt 20min).
- Vältige gaasilisi jooke.
- Olge füüsiliselt aktiivne, jätkake treeningutega (150-300min kepikõnni või jalgrattasõidu intensiivsusega treeningud nädala jooksul).
- Tarbige korrektselt määratud vitamiine/mineraalaineid.
- Käige regulaarselt operatsioonijärgsetes kontrollides kas bariaatriaõe või perearsti juures.
- Peale operatsiooni on vajalik kaasuvate haiguste kulu hoolikas jälgimine (eriti diabeetikutel ja kõrgvererõhutõve haigetel) ning vajadusel ravi korrigeerimine.
Kommentaarid
Postita kommentaar