Valgurikkad toiduained
Viimastel aegadel on dieedipidamise suundumuste pendel vajunud kalorite
kokkuarvestamise poole, kuid mitte sinnapoole, kus alati peetaks
esmatähtsaks valke. Paljud naised arvavad, et valgurikkad toidud
sisaldavad ka rikkalikult kaloreid või teevad paksuks.
Inimese ööpäevaseks toiduvalgu
vajaduseks on 0,8 – 1,0 grammi kehakaalu ühe kilogrammi kohta, mis toidu
üldisest energeetilisest väärtusest annab 10 – 15 protsenti.
Regulaarselt vastupidavusaladega tegelejail on vastav arv 1,2 – 1,4 ja
kiirus – jõualade puhul 1, 4 – 1,7 g / kg. Spordiga tegeleja
valguvajaduse suurus oleneb treeningkoormuse mahust, intensiivsusest ja
harrastatavast spordialast (http://liigume.ee/sinu-treener/toitumine/tervisesportlase-toitumine/).
Toit peaks sisaldama taimset ja loomset
päritolu valku enamvähem võrdses koguses. Kui loomset valku on
ülemääraselt, suureneb ka toidu rasvasisaldus, taimse valgu ülekaalu
korral langeb aga valgu omastatavus (http://liigume.ee/sinu-treener/toitumine/tervisesportlase-toitumine/).
Nende lõikude järgi, peab olema minu valgu kogus 80 - 100g päevas.
Rasvavabad ja valgurikkad toiduained:
- Kohupiim (mage), piim (madala rasvaprotsendiga), rasvavene juust (alla 30 %);- Tursk, lest, tuunikala, heeringas, forell;
- Linnuliha;
- Loomaliha, lambaliha, vasikaliha, sealiha (rasvavaba);
- Munavalge;
- Kaunvili – herned, oad, sojaoad;
- Leib, teraviljahelbed;
- Riis;
- Valgukontsentraadid, aminohapped jne.
http://eestibariaatria.ee/?page_id=54
Sellelt lehelt leidsin sellise tabeli:
Kommentaarid
Postita kommentaar